Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

30. 12. 2022

Neobyčejná přenáška: Lidstvo versus příroda

Žáci na přednášce

V úterý 20. 12. 2022 se v aule naší školy uskutečnila přednáška pro žáky 2. ročníků s názvem Lidstvo versus příroda. Přednášku vedl prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D. z Ústavu inženýrství ochrany životního prostředí Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Přednáška byla o vlivu lidstva v různých evolučních obdobích na přírodu.


Dozvěděli jsme se, že první obyvatelé planety žili v Africe, odkud pak putovali na jiné kontinenty. Velmi nás zaujalo například to, že když lidé objevili oheň, tak se jim v dalších generacích zmenšil trávicí trakt a zvětšil mozek. Tak mohli lidé lépe přemýšlet, neboli, jak řekl pan profesor, „přechytračit“ ostatní okolo sebe.

Dále jsme zjistili, že pokud počet obyvatel bude dále takto rapidně růst, globální problémy se již nedají řešit. To by se ale nemělo stát, protože se v poslední době rozšířil tzv. Demographic transition, což znamená dramatické klesání počtu obyvatel, jelikož ženy v dnešní době nerodí mnoho dětí, často dokonce žádné. Všechny tyto informace jsou obsaženy v knihách, které mají společný název Big History.

Panu profesorovi moc děkujeme za zajímavou přednášku a nové nabyté informace.

 Marie Nevřelová a Karolína Masljak, žákyně 2.A