Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

5. 12. 2022

Cesta od adventu do Tří králů v kroměřížském zámku

Vánoce na zámku v Kroměříži

Advent znamená dobu přípravy na Vánoce. Je to začátek liturgického roku, období čtyř neděl před nocí mezi 24. a 25. prosincem. Doba radostného očekávání narození Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, je to období rozjímání a dobročinnosti. Tuto chvíli zklidnění a příprav na Vánoce využila třída 2.S, která se ve čtvrtek 1. 12. 2022 vydala do kroměřížského zámku na prohlídku týkající se doby předvánoční.


Okruh s názvem Cesta od adventu do Tří králů vede přes tematicky vyzdobené sály této historické budovy a připomíná, jak byl čas adventu chápán a oslavován našimi předky. K vidění byly bohatě zdobené vánoční stromečky, adventní věnce i slavnostní prostírání štědrovečerních stolů. Od průvodkyně jsme se například dozvěděli, k čemu sloužily barborky nebo z jakého důvodu dostávají děti mikulášskou nadílku.

Celá prohlídka nás naladila na příjemnou předvánoční atmosféru a přiblížila nám tradice a hodnoty našich předků během tohoto radostného období.

Třída 2.S, Mgr. Gabriela Křížanová, Mgr. Eva Stručovská