4. 10. 2023

VALNÉ SHROMÁŽDĚNÍ SÍTĚ PŘIDRUŽENÝCH ŠKOL UNESCO

VALNÉ SHROMÁŽDĚNÍ SÍTĚ PŘIDRUŽENÝCH ŠKOL UNESCO

Ve dnech 24. 9. – 26. 9. 2023 se naše škola zúčastnila 29. Valného shromáždění Sítě přidružených škol UNESCO, která se konala v multifunkční hale GONG unikátního areálu Dolní Vítkovice Ostrava.


Zasedání se zúčastnilo 53 škol z České republiky, které jsou členy Sítě přidružených škol UNESCO. Do této sítě, která slaví 70 let od svého vzniku, je v současné době zapojeno více než 11 500 škol ze 182 zemí celého světa. To jen dokládá fakt, jak velice prestižní záležitostí je členství v této mezinárodní organizaci. Skutečnost, že se jednalo o významnou událost pro všechny členské školy, podtrhuje i fakt, že se zasedání zúčastnili zástupci z Ministerstva zahraničních věcí České republiky, zástupci z Moravskoslezského kraje a více jak 70 pedagogů z jednotlivých škol.

Hostitelskou školou se v letošním roce stala Obchodní akademie a Vyšší odborná škola sociální Ostrava-Mariánské Hory, která si pro účastníky zasedání přichystala zajímavý a bohatý doprovodný program vyhlídkové věže BOLT TOWER či okružní jízdu s průvodcem za krásami Ostravy.

Mezi hlavní body programu však patřilo schválení charty platné na další tři roky, volby do koordinačního týmu a vyhlášení nových témat v rámci Týdne škol UNESCO pro letošní školní rok. Těmito tématy jsou:

  • Hate speech a mediální výchova
  • 200. výročí narození Bedřicha Smetany
  • Voda

 

Mgr. Veronika Jelínková