23. 11. 2023

Umí současní středoškoláci mluvit veřejně o tom, co je trápí?

Umí současní středoškoláci mluvit veřejně o tom, co je trápí?

V úterý 21. listopadu 2023 se o tom mohli přesvědčit účastníci 10. ročníku Rady mladších -  meziškolní studentské konference konané v rámci celé České republiky. Žáci středních škol a učilišť z celého kraje zde totiž představili svoje postoje k horkým tématům jako LGBT, duševní poruchy nebo dezinformace. Akce se konala pod záštitou radní Zlínského kraje pro školství a kulturu, Ing. Mgr. Zuzany Fišerové, PhD., jež byla na konferenci taktéž přítomna.


Projekt, který byl dosud doménou hlavního města, se letos nově rozšiřuje do osmi krajů. V sále na Fakultě humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně na Štefánikově ulici se od devíti hodin až po pozdní odpoledne prezentovali žáci s dvaceti příspěvky a čelili plodné diskusi.

„Rok od roku jsou studenti dospělejší a chytřejší, ale současně zranitelnější. Proto je letošním ústředním tématem Rady mladších duševní zdraví,“ upozornila Jiřina Faloutová, ředitelka neziskové organizace Dělej co tě baví, která konferenci pořádala ve spolupráci s Poradenským krizovým centrem Zlín.

Naše žákyně Šárka Procházková se bravurně zhostila prezentace v rámci tématu jinakosti a žákyně Erika Kůrová ji podpořila během diskuse. Obě žákyně jsou ze třídy 4.B a byly vybrány dle doporučení ředitele Poradenského krizového centra Zlín, Mgr. Marka. Mikláše, MBA, který zastával funkci porotce v rámci regionálního kola Olympiády v psychologii organizované v loňském školním roce naší školou.

Cenné informace, on-line natáčení živého přenosu je možné načerpat na www.radamladsich.cz, www.delejcotebavi.com či Instagramu.

 

Mgr. Hana Kovářová

Vedoucí praktického vyučování