Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

29. 6. 2022

Úloha zdravotníka aneb školní soutěž v první pomoci

Fotografie vítězných družstev

Dne 28. června 2022 proběhla na naší škole, jak tomu již velí každoroční tradice, školní soutěž v první pomoci a  jejím správném poskytování.

Studentky prvních ročníků se tak pro tento den staly soutěžícími, hosteskami, fotografkami a jako živé modely, na nichž byly demonstrovány situace z oblasti první pomoci, se zase do soutěže zapojili již zkušení studenti druhých ročníků. Ti si také v mnoha případech vyzkoušeli i roli spoluhodnotitele.


Na jednotlivých zastaveních organizátoři přichystali všechny možné (často) život ohrožující situace, na něž lze v praxi narazit. Hodnocení toho, jak se studentkám podařilo tyto náročné situace zvládnout, se ujali odborníci z kroměřížské interní JIP, kroměřížské zdravotnické záchranné služby, zlínského ARO a zlínské zdravotnické záchranné služby. Není ale možné opomenout nepostradatelnou roli odborných učitelek, které studentky v průběhu školního roku poctivě připravovaly, aby zde mohly nabyté dovednosti a znalosti plně zúročit.

Trasa soutěže vedla přes sedm rozličných stanovišť (rozmístěných v okolí školy) a prošlo ji celkem šest soutěžních družstev, která musela přijít na to, jak nejlépe a správně vyhodnotit daná zranění. Za svá řešení následně získala body, nicméně také nezbytný závěrečný komentář odborníků, v čem bylo v průběhu poskytování první pomoci chybováno.

První stanoviště představovalo vážnou dopravní nehodu, při níž se střetla dvě auta. Studentky tak byly vystaveny ošetřování a fixování zlomenin, musely se zaměřit na poranění hrudníku a hlavy, uvést oběti havárie do polosedu či stabilizované polohy, praktikovat kardiopulmonální resuscitaci, vyprostit plačící dítě, ale také čelit utrpěnému šoku jedné ze spolujezdkyň. Další stanoviště připravila například ženu s vážnými popáleninami, přiškrceného člověka (tzn. zajištění průchodnosti dýchacích cest), provedení srdeční masáže (s počítačovým propojením), poranění naraženého či zlomeného nosu a obou dolních končetin u dvou zraněných fotbalistů, nicméně také ošetření nešťastnou náhodou amputovaného zápěstí nebo provedení neplánovaného porodu.

Odborná porota se závěrem usnesla na finálním pořadí jednotlivých družstev, a to na základě dosažených bodů. Na prvním místě se tak umístily studentky z 1.A, jmenovitě skupina složená z velitelky Kateřiny Čechové a Julie Hošťálkové s Ludmilou Blahušovou. Druhou a třetí příčku obsadila děvčata z 1.S. V případě druhého místa se jednalo o tým ve složení Simona Minarčíková (velitelka), Adéla Králíková a Zuzana Roštínská. Na třetí místo poté dosáhly Michaela Večerková (velitelka), Kateřina Slavíková a Simona Svobodová.

Všem umístěným soutěžícím srdečně blahopřejeme!

Nutno ale také ocenit herecké výkony modelů, které byly v mnoha případech skutečně velmi věrohodné.

Je také, myslíme, zřejmé, že můžeme s klidným svědomím říci, že pokud bychom se jako pacienti dostali do některé z demonstrovaných situací, naše studentky by si v každém ohledu dokázaly profesionálně poradit.

Na závěr nezbývá nic jiného než poděkovat soutěžícím, hodnotitelům, živým modelům a všem, kdo se jakkoliv podíleli na organizaci soutěže, za perfektně odvedenou práci. Na viděnou za rok!  

Fotografie

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce

Fotografie z akce