28. 6. 2023

Pořádali jsme školní soutěž v první pomoci

Naši žáci v akci

Tradice se musí ctít, a tak jsme na naší škole v úterý 27. 6. 2023 opět uspořádali soutěž v první pomoci. Do této aktivity se zapojili nejen odborní pedagogové, ale i erudovaní hodnotitelé z oblasti záchranných složek. Celá akce probíhala v areálu školy a byla určena pro žáky prvních ročníků.


Na celkem osmi stanovištích se žáci setkali s různými modelovými situacemi, se kterými se mohou potkat i v reálném životě. Vyzkoušeli si například poskytování první pomoci při hromadné automobilové nehodě, ošetřovali figuranta v bezvědomí a se zástavou základních životních funkcí, pomáhali u porodu nebo řešili intoxikaci alkoholem a drogami. Cílem aktivit bylo správně vyhodnotit situaci a poskytnout pacientům zdravotnickou pomoc.

Zpestřením soutěže byla vojenská sanitka s ukázkou modelu tepenného krvácení, který měl několik funkcí (mluvil, svítil, stříkala z něj krev) a téměř reálně tak simuloval danou situaci.

Odborná porota se závěrem usnesla na finálním pořadí jednotlivých družstev, a to na základě dosažených bodů. Z oboru Sociální činnost se na 1. místě s 211 body umístilo družstvo ve složení Jana Pohanová, Filip Gorošák a Mariana Simonová. 2. místo patřilo družstvu Sára Valigurská, Tereza Holečková a Kateřina Stančíková, které získalo 206 bodů a 3. místo vybojovaly žákyně Anna Hrabalová, Alexandra Hoffmanová a Marie Ministrová s celkovým počtem 201 bodů.

Za obor Praktická sestra se na 1. místě se umístil tým ve složení Aneta Marie Fargačová, Veronika Hodonská a Natálie Dočkalová, které nasbíraly 260 bodů, 2. místo obsadily Dominika Kráčmarová, Beata Úlehlová a Šárka Strýčková s celkovým počtem 237 bodů a 3. místo získalo družstvo Sofie Hanispákové, Anety Khürové a Michala Bosáka, kteří vybojovali 228 bodů.

Zvláštní cenu si odnesli také nejlepší figuranti, kteří se role raněných zhostili opravdu s veškerým hereckým talentem. Oceněny byly žákyně z 2.A Natálie Bílková a Ludmila Blahušová.

Všem umístěným srdečně gratulujeme! Děkujeme soutěžícím, hodnotitelům, živým modelům a všem, kdo se jakkoliv podílel na organizaci soutěže, za perfektně odvedenou práci.

Na viděnou za rok!