Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

4. 10. 2021

Přednášky o Izraeli

Přednášky o Izraeli

V pondělí před Dnem české státnosti proběhly pro žáky prvních a druhých ročníků na naší škole dvě přednášky proslovené odbornicí na oblast Blízkého východu, paní Lenkou Hrabalovou. Ty se týkaly historie a současnosti státu Izrael.


V rámci přednášek představila žákům dějiny tohoto státu – jak starověké, tak moderní. Vyprávěla o svých zážitcích z cest, popsala město Jeruzalém a jeho bohatou historii. Žáci se dozvěděli i více o izraelsko-arabském, případně izraelsko-palestinském konfliktu. Přednášky se týkaly nejen politiky, ale i každodenního života v zemi. Paní Hrabalová mluvila také o módě židovského i muslimského obyvatelstva Izraele a o jeho proměnách v poslední době. Zmínila lázeňskou kulturu a popsala své zážitky z lázní v Palestině.

Dále hovořila o nočním životě místních a připomněla rozdíl mezi naší kulturou a tou blízkovýchodní, kdy aktivní den začíná až odpoledne a končí po půlnoci. Přednášky byly zakončeny tím nejlepším: poznatky o velmi chutném blízkovýchodním jídle.

Celkově byla přednáška velmi přínosná a studentům přinesla mnoho cenných informací o této zajímavé a kulturně blízké oblasti.

Mgr. Jindřich Martínek

Přednáška v aule

Přednáška v aule

Přednáška v aule