27. 4. 2023

Přednáška s workshopem na téma dluhy a exekuce

Žáci na přednášce

V pátek 21. 4. 2023 jsme ve škole přivítali Mgr. Lukáše Příkaského z České spořitelny, který si pro 3. a 4. ročníky v rámci zvyšování finanční gramotnosti připravil přednášku a workshop s názvem Dluhy a exekuce aneb jak nespadnout do dluhové pasti.


V první části jsme společně přemýšleli nad průměrnými úroky u spotřebitelských i hypotečních úvěrů. Uvědomili jsme si rozdíly mezi kreditní a debetní kartou, tipovali, kolik průměrný Čech utratí za dovolenou, koupi auta nebo bytu. Řešili jsme také, jak nejlépe rozdělit průměrný plat takovým způsobem, aby z něj bylo bezpečně možné dlouhodobě splácet například hypotéku a auto a mít také dostatek financí na další nutné výdaje.

Téma exekucí otevíralo i druhou část, ve které jsme viděli autentická videa z některých problematičtějších exekucí. Dozvěděli jsme se, co smí exekutor zabavit a co ne a na jakém zákonném podkladě svou činnost vykonává. Poté jsme řešili, jak se dluhů co nejlépe zbavit. Zabývali jsme se podmínkami insolvence, přístupem bank k dlužníkům a nabídce jejich pomoci a hlavně přístupy dlužníků k situaci, v níž se ocitli. Shodli jsme se na tom, že nejhorší je dlužník, který situaci odmítá řešit a jen doufá, že se to všechno nějak vyřeší samo. Prostor byl i pro dotazy žáků.

Panu Příkaskému děkujeme za zajímavou přednášku a těšíme se na další spolupráci.

Mgr. et Mgr. Edita Pechová