15. 11. 2023

Praxe žáků i jinak

Praxe žáků i jinak

V rámci učební praxe žáci 3.A mají zařazen tzv. diagnostický blok, kdy po dobu šesti týdnů absolvují výuku na specializovaných pracovištích.


Žáci praktikují na oddělení rehabilitace, radiodiagnostiky, hematologie, biochemie, na stomatologickém pracovišti a v ambulanci tuberkulózních a respiračních onemocnění. Na průběh praxe dohlíží nejen učitel, ale i odborník z oboru, např. fyzioterapeut, radiolog, laborant či stomatolog. 

Nadto žáci každou středu odpoledne zabezpečují činnost Centra zdraví, které je zřízeno přímo ve škole. Zde vyhodnocují zájemcům z veřejnosti hodnoty krevního tlaku, glykémie, cholesterolu, spirometrie a jiných ukazatelů zdravotního stavu a uskutečňují edukační programy pro žáky základních škol. Základní školy si mohou rezervovat termín prostřednictvím webového rezervačního systému na https://www.szskm.cz/nabidka-centra-zdravi-pri-stredni-zdravotnicke-skole-kromeriz.

V rámci praxe na stomatologii žáci navštěvují vybrané mateřské školy v Kroměříži, kde hravou a zábavnou formou vzdělávají děti v oblasti stomatologické prevence a dentální hygieny. 

Zařazení diagnostického bloku do učební praxe 3. ročníku vhodně doplňuje výuku na interních a chirurgických pracovištích. Žáci si rozšiřují odborné znalosti z doplňkových zdravotnických provozů a tak mají příležitost získat komplexnější pohled na poskytování zdravotní péče.

Mgr. Monika Sojková