Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

22. 11. 2023

Pouze dva nejlepší postoupí do univerzitního kola překladatelské soutěže

Pouze dva nejlepší postoupí do univerzitního kola překladatelské soutěže

S cílem podpořit zájem studentů středních škol o studium jazyků a také o překlad jako oborovou disciplínu se  1. listopadu uskutečnil další ročník Překladatelské soutěže Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. 


Školního kola se zúčastnilo 15 našich studentů, ale pouze dva nejlepší mohou postoupit. Na prvních třech místech se umístily studentky Pálková Adéla (2.A), Stoneová  Maeveen (2.A) a  Slavíková  Magdaléna (3.A).
Texty byly velmi náročné. Prvním textem byl překlad recenze knihy Mony Awadové, Rouge. Jako druhý text studenti překládali odborný článek týkající se umělé inteligence. Hodnocena byla věcná a jazyková správnost, věrnost překladu, ale také kreativita studentů a jejich odvaha oprostit se od struktur výchozího jazyka a překládat tak, aby čtenář nepoznal, že se jedná o překlad.
Dva nejlepší studenti postupují do univerzitního kola, které se uskuteční 4. a 5. ledna v prostorách Univerzity Palackého v Olomouci.
Děkujeme všem studentům, kteří se této soutěže zúčastnili za jejich snahu a dvěma výhercům přejeme mnoho štěstí v univerzitním kole.
 
Mgr. Pavla Válková