Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

1. 5. 2023

Návykové látky a prevence jejich užívání

Školení pro pedagogy s adiktoložkou Mgr. Marikou Michaljovičovou

Více než v předchozích letech se letos setkáváme s fenoménem nových typů legálních návykových látek. Jedná se především o kratom, nikotinové sáčky, ale i CBD či HHC. Jelikož se jedná o nové typy těchto látek, zaměřili jsme se na prevenci jejich užívání, a to v řadách pedagogů, žáků školy i jejich zákonných zástupců.


Tento úkol si na svá bedra vzalo školní poradenské pracoviště, především školní metodik prevence ve spolupráci se školním psychologem. Prevence žáků probíhala v rámci třídnických hodin, především formou diskuzí nad účinky, zdravotními dopady a riziky spojených s užíváním kratomu a nikotinových sáčků. Zákonní zástupci měli zase možnost vyslechnout přednášku na dané téma před jarními třídními schůzkami. Pedagogové školy pak byli proškoleni adiktoložkou Mgr. Marikou Michaljovičovou.

Vyznat se v nových trendech v oblasti užívání nikotinu a jiných návykových látek není jednoduché. Výrobci stále uvádí na trh nové a nové produkty, které už nevypadají jako klasické cigarety, ale spíše jako moderní digitální zařízení nebo trendové produkty pro mladé. Proto je třeba držet tempo s dobou a neustále se v této problematice vzdělávat, abychom u našich žáků prevenci nepodcenili.

Mgr. Barbora Hofrová, školní metodik prevence