Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

11. 12. 2023

Meandry dětské literatury se spisovatelkou Terezou Pařízkovou

Meandry dětské literatury se spisovatelkou Terezou Pařízkovou

Jaké to je být uznávanou dětskou spisovatelkou? Co vše obnáší vést knihkupectví specializované pouze na dětské čtenáře? 


Jak spletitá je cesta od rukopisu ke knize a lze se v dnešní době literaturou vůbec uživit? Jsou důležité knižní ilustrace a jak si vybrat dobrého ilustrátora a nakladatele? Jsou dnes spisovatelé uznávaní, nebo pouze doplňují jiné typy médií a vytváří tak specifickou kulturu v kultuře? Je pro spisovatele důležitá inspirace reálnými místy a zážitky? 

 

O těchto a dalších mnoha podnětných tématech jsme si v úterý 28. listopadu společně s žáky druhých ročníků naší školy povídali s olomouckou spisovatelkou a majitelkou knihkupectví Zlatá velryba Terezou Pařízkovou. Ta v průběhu besedy vyčerpávajícím způsobem představila všechny své knihy pro děti, odpovídala na otázky z řad žáků a četla úryvky ze svých děl. Také žáky motivovala k případné vlastní tvorbě a vše doplnila radami z oblasti tvůrčího psaní, kterým se dlouhodobě zaobírá. Pro zpestření také doplnila besedu o osobní zážitky spjaté s pobytem na Aljašce, kde se také odehrává děj jedné z jejích nejznámějších knih: Stella a 16 huskyů a navazující knihy Stella v zemi tučňáků. Na závěr také prozradila, že plánuje v budoucnu díl třetí.

 

Paní spisovatelce velmi děkujeme za inspirativní besedu, veselou mysl a pozitivní přístup, který nemohl žádného z žáků nenakazit. Budeme se těšit na další případné setkání.

 

 

PK CJL a společenskovědních předmětů