1. 1. 2020

Lidice pro 21. století

 Lidice pro 21. století

I v tomto školním roce, navzdory všem koronavirovým útrapám, proběhl v pořadí již 16. ročník merinárodní vědomostní souteže "Lidice pro 21. století".


I v tomto školním roce, navzdory všem koronavirovým útrapám, proběhl v pořadí již 16. ročník mezinárodní vědomostní soutěže “Lidice pro 21. století”.

Je nám ctí, že se k této události, stále podněcující k účasti, otázkám a řadě zamyšlení, vyjádřili i studenti naší školy, a to - vyjma maturantů -  napříč všemi ročníky.

Jejich úkolem bylo v první řadě napsání eseje na jedno z porotou uvedených témat: 1) Místa bolesti, místa paměti, 2) Ne ze souhlasu, ale z pochybnosti se rodí pokrok, 3) Ztracené věci mají prý hodnotu stokráte větší.

Nutno podotknout, že studentské postřehy byly velmi vyspělé a přemýšlivé, čímž nám autoři esejů dokázali, že i mladí lidé, kteří jsou od okamžiků zdánlivě hluboce pohřbených v útrobách 20. století již hodně časově vzdáleni, stále cítí potřebu si tyto bolestné události připomínat, ctít jejich oběti a nikdy na ně tak nezapomenout.

Vedle tvorby autorského eseje absolvovali zainteresovaní studenti též vědomostní test ověřující jejich historické znalosti z oblasti druhé světové války, zejména Lidic se týkající heydrichiády.

Všem studentům, kteří se do soutěže zapojili, upřímně děkujeme a věříme, že se jim podaří si svým výkonem porotu získat natolik, aby postoupili do druhého kola.

Mgr. Gabriela Křížanová, Mgr. Patrik Dudek, Ing. Ivana Kračmerová