Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

2. 6. 2023

Prváci se zúčastnili exkurze na záchrance

1.A v kroměřížské záchrance

Ve čtvrtek 1. 6. 2023 podnikli žáci prvních ročníků oboru Praktická sestra exkurzi do Zdravotnické záchranné služby v Kroměříži. Mohli si vyzkoušet různé záchranářské vybavení a seznámit se s různými typy vozů, které vyjíždí k lidem v nouzi.


Vozidla Zdravotnické záchranné služby jsou speciálně navržena a vybavena pro poskytování rychlé a účinné pomoci lidem v nouzi. Nejčastěji používaným vozidlem je sanitka, která se používá pro přepravu pacientů do nemocnice. Sanitky jsou vybaveny lékařským vybavením jako jsou nosítka, defibrilátory, kyslíkové masky a dalšími zdravotnickými pomůckami.

Dalším vozidlem zdravotnické záchranné služby je rychlá zdravotnická pomoc, která se používá pro rychlou reakci na zdravotní nouze. Tato vozidla jsou obvykle menší a rychlejší než sanitky a jsou vybavena stejným lékařským vybavením. V některých případech se používají i vrtulníky, které umožňují přepravu pacientů z míst, která jsou těžko dostupná. Tyto vrtulníky jsou vybaveny nejmodernějším zdravotnickým vybavením a mají zkušené lékařské týmy.

Exkurze byla velmi edukační a mohli jsme si dokonce vyzkoušet různé vybavení jako pánevní pás, nafukovací dlahy, elektrohydraulické nosítko nebo třeba si ukázat jak se měří fyziologické funkce. Na konec celé exkurze jsme měli štěstí a mohli být svědky výjezdu sanitky.

Adéla Hirnerová, Zuzana Tomečková 1.B