Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

4. 10. 2021

Exkurze žáků tříd 3.A a 3.S do Olomouce

Exkurze žáků tříd 3.A a 3.S do Olomouce

V pátek 24. 9. 2021 se žáci tříd 3.A a 3.S vydali na exkurzi do Olomouce navštívit stanoviště výjezdové základny letecké záchranné služby a „Legiovlak“.


Na základně byla zaměstnanci vedena přednáška, během níž žáci blíže poznali fungování záchranných složek Olomouckého kraje, stěžejní pozornost byla věnována prohlídce helikoptéry. Necelou hodinu po začátku výkladu byla přednáška narušena výjezdovým hlášením – studenti i vyučující se museli vzdálit od helikoptéry, která poté vzlétla a vydala se zachraňovat život severním směrem. Následně pokračovala prohlídka v garáži základny, kde zaměstnanci předvedli záchranářská vozidla.

Přednáška končila přibližně v poledne, následně se skupina přesunula za použití autobusu a tramvaje zpět na hlavní nádraží. Po obědové přestávce se skupina dostavila k „Legiovlaku", který stál přímo na vlakovém nádraží. Studenti i učitelé se rozdělili na dvě skupiny, prohlídku prováděli legionářští „bratři".

Nejprve byla při přehrávání krátkého filmu účastníkům připomenuta úloha Československa v první světové válce, následně studenti procházeli jednotlivé vagony – k vidění byly obytné vagony, salóny určené k jednání, dílna, zdravotnická sekce i obrněný vagon. Jednotlivé pokoje byly plné předmětů, jež legionáři denně využívali – chirurgických nástrojů, zbraní, knih, map, ale i her na zkrácení dlouhých chvil, například šachy. Po prohlídce provedli studenti zápis do knihy návštěv a vlakem se dopravili zpět do Kroměříže.

Cíl exkurze – tedy seznámit se s fungováním výjezdové základny i s významnou kapitolou minulosti Československa – byl splněn. Studenti i vyučující si tento den plný nevšedních zážitků velmi užili a odnesli si z něj mnoho pěkných vzpomínek a poznatků.

Mgr- Jindřich Martínek