Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

4. 10. 2021

Exkurze třídy 2. B na statku

Exkurze třídy 2. B na statku

V pátek 3. září 2021 se třída 2. B vydala vlakem na jih do moravského Slovácka, aby navštívila soukromého zemědělce hospodařícího v ekologickém režimu v Moravském Písku. 


Jedinečná krajina v Dolnomoravském úvalu, kam až sahá Moravská Sahara, je charakteristická právě okolo Písku svými zvlněnými poli, které protínají různé linie nedávno vysazených remízků a ostrůvků, které zde vysadil právě onen zemědělec. Vysazuje stromy, opravuje polní cesty, buduje biokoridory. Jeho maso i veškerá rostlinná produkce nese název BIO.

Žáci měli tak příležitost se dozvědět zásady ekologického zemědělství, jaké mají výhody pro krajinu a pro člověka, co musí farmář splnit, aby dostal certifikát, které úřady ho nadále kontrolují, a také to, jak se liší velkochovy a klasické zemědělství od menších farem. Zjistili i něco o biodiverzitě, která je jedním z témat projektu Unesca.

Samozřejmě ale exkurze nebyla pouze o pasivním přijímání nových informací. Žáci měli šanci ochutnat bio ovoce rovnou ze stromu, jež si sami natrhali, speciálním kartáčem si zkusili kartáčovat krávy, jimž se to velmi líbilo, pochovali si slepice, a dokonce byli svědky přirozeného rozmnožování býka Alvina, který sem byl přivezen až z Itálie.

Na tuhle exkurzi studenti jen tak nezapomenou a všichni z ní byli nadšení. Nejenže se naučili spoustu nových věcí, ale také si vyzkoušeli být na chvíli farmáři.

Mgr. Křížanová Gabriela, třídní učitelka 2.B