Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

15. 11. 2022

Exkurze 2.A do stoma poradny

Studentky ve stoma poradně

V pátek 11. 11. 2022 jsme se se třídou šli podívat do stoma poradny Kroměřížské nemocnice a.s. na práci zkušené všeobecné zdravotní sestry Marie Sedláčkové, která nás zasvětila do dlouhodobé péče o pacienty se stoma vývody.


Předvedla nám v akci všechny dostupné pomůcky, které se používají pro zlepšení kvality života a komfortu u takto léčených pacientů. Demonstrovala nám na muláži postup péče o stoma vývod. Měli jsme možnost si prakticky vyzkoušet nasazení sáčku na stoma vývod.

Poté nám vysvětlila, jak se o pacienta po operaci starat – zejména o jeho psychický stav, jenž mnohdy nemocného nejvíce sužuje při nácviku sebeobsluhy, a jak v  něm vzbudit touhu k návratu do původní kondice a k tížené soběstačnosti. Také nám vysvětlila komplikace, které by mohly nastat při dlouhodobé péči. A velmi pragmaticky hovořila o správném stravovacím režimu – skladbě stravy a potížích, jež pacienta mnohdy doprovází. Stáž byla ukončena ukázkou prostředí stoma ambulance.

Dozvěděli jsme se mnoho věcí, které jistě při praktických činnostech i v kontaktu s nemocným uplatníme.

Velký dík patří Marii Sedláčkové za ochotu podělit se o cenné zkušenosti z klinické praxe!

Tran, Sádlíková, Masljak, Pelikánová a Vrbová, žákyně 2.A