Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

20. 12. 2022

Divadelní cestopis: od Hamleta po Maryšu

Ukázka z představení

V pondělí 19. 12. 2022 jsme s žáky naší školy v aule zhlédli divadelní představení s názvem Divadelní cestopis aneb od renesance po realismus. Vsadili jsme tak na osvědčenou klasiku, totiž Divadélko pro školy z Hradce Králové, které u nás vystupovalo již vloni s hrou o Voskovci a Werichovi.


Tentokrát nás dva pohotoví a výřečností obdaření herci provedli slavnými divadelními kusy napříč staletími. Slyšeli jsme tak nesmrtelný Hamletův monolog “Být, nebo nebýt?”, byli svědky kuriózní operace v Moliérově hře Zdravý-nemocný, viděli, jak se sluha Truffaldino vypořádal s úkolem sloužit dvěma pánům najednou. Herci také do svého představení o Cyranovi de Bergerac zapojili naše žákyně, jelikož jim k básníku s dlouhým nosem a povrchnímu Kristiánovi chyběla krásná Roxana. Závěrem Maryša uvařila kávu od Žida sedláku Vávrovi.

Žáci tak měli možnost se vtipnou formou seznámit s vývojem světového dramatu od sedmnáctého do devatenáctého století. Soudě podle reakcí publika a bouřlivého potlesku se jim tato cesta napříč staletími velmi líbila.

Mgr. Patrik Dudek, Mgr. Eva Stručovská