Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

27. 9. 2021

Lenka Janoštíková

Lenka Janoštíková
  • Jak dlouho jste studovala na naší škole a jaký je Váš rok absolutoria? Kdo byl Vaší třídní učitelkou?

Studovala jsem čtyři roky, do roku 1985. Třídní učitelkou byla paní Anna Horáčková.

  • Jaký obor studia jste studovala?

Obor Dětská sestra. Již 36 let pracuji jako zdravotní sestra, po maturitě jsem nastoupila do dětského domova, poté jsem působila v domově pro děti s kombinovaným postižením (tělesným, zrakovým, sluchovým i mentálním).


  • Jaká je vaše aktuální profese? A kde pracujete nyní?

Nyní pracuji již 11 let v domově se zvláštním režimem, s cílovou skupinou postiženou Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. Již 21 let zde pracuji jako vrchní sestra.

Mládí

  • Co vám studium na naší škole nejvíc dalo a naopak, co vám vzalo?

Studiem na škole jsem získala hlavně největší zkušenosti na praxi. Prošla jsem praxi na všech druzích oddělení, např. dětském oddělení, novorozeneckém oddělení, porodní sále, interně, chirurgii, neurologii, ORL a dalších. Nechyběla také praxe v laboratořích, ambulancích i na pitevně. Pro mě byla zajímavá i praxe v jeslích, zde mě práce s dětmi motivovala k nástupu do dětského domova.
  • Jmenujte, prosím, tři rysy, které by, podle Vás, měly vystihovat kvalitního zdravotníka nebo pracovníka v sociálních službách.
Empatie, pracovitost, lidskost. Nejdůležitější je ale praxe, která nyní většině maturantů chybí.
  • Která první věc se vám vybaví v souvislosti s naší školou?
Moje spolužačky, se kterými se dodnes občas scházíme.
  • Jakého živoucího člověka (ze soukromé nebo veřejné sféry) nejvíce obdivujete a proč?
Můj největší obdiv a úcta patří mé mamince (již zemřela), jelikož mě i mé sourozence vedla k pracovitosti, úctě ke stáří a lásce k lidem. Jelikož nás vychovávala sama, patří jí opravdu můj velký dík za to, že jsme všichni mohli vystudovat (přestože v té době bylo těžké uživit tři děti, natož je finančně podporovat a udržet na studiích). Moje sestra je učitelkou mateřské školy a bratr byl ředitelem lidové školy umění (již také zemřel). Z toho vyplývá, že maminčina výchova nás všechny přivedla k důležité práci s lidmi.
 

rozhovor vedli: André Remeš, Monika Rolinková, Benjamin Skřička, Tereza Šílová