15. 12. 2022

Viděli jsme fascinující poklady Tutanchamonovy hrobky

Ukázka z výstavy

Jelikož se v dějepise s prvními ročníky aktuálně zabýváme starověkými despociemi, mezi něž samozřejmě patří také starověký Egypt, nemohla nás nechat chladnými velmi reprezentativní výstava Tutanchamon - jeho hrobka a poklady, kterou jsme ve velmi hojném počtu navštívili v úterý 13. 12. 2022 na brněnském výstavišti.


Tato výstava okázale reaguje na neobyčejné výročí v oblasti světové archeologie: 200 let od položení základů moderní egyptologie francouzským vědcem Jeanem-Françoisem Champollionem a 100 let od objevení hrobky faraona Tutanchamona (zemřel v pouhých devatenácti letech) ve slavném Údolí králů. Příběh tohoto objevu dodnes nepřestává fascinovat lidi po celém světě.

Každý z žáků obdržel vlastního audioprůvodce a mohl se zaposlouchat do výkladu k jednotlivým exponátům výstavy. Na počátku se dozvěděl něco o objeviteli hrobky: britském vědci Howardu Carterovi, spojeném mj. s Tutanchamonovou dodnes diskutovanou kletbou. Poté jsme se již přesunuli do hlubin hrobky a doslova si osahali jednotlivé exponáty: do sebe vkládané masivní pohřební schrány, bohaté fresky na stěnách, sarkofágy (ten poslední z ryzího zlata), mumii faraona, šperky, předměty denní potřeby, schránu s kanopami a strážcem - bohem Anubisem, trůn vykládaný obsidiánem, vějíře, vůz nebo vešebty - posmrtné služebníky faraona. Vrcholem všeho ale samozřejmě byl poklad nejcennější, totiž zlatá Tutanchamonova maska, snad nejznámější archeologický předmět všech dob, jenž zkrátka nemůže člověka neoslnit.

V druhé polovině dne jsme se s žáky prošli v uličkách adventního Brna a na Zelném trhu se posilnili horkým čajem a pečenými kaštany, abychom se již přiblížili očekávaným Vánocům.

Mgr. Patrik Dudek