Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

28. 9. 2021

PhDr. Ludmila Hanáková

  • V jakých letech jste studovala?

Na zdravotnické škole v Kroměříži jsem studovala od roku 1979 do roku 1983.

  • Kdo byl váš třídní učitel?

V průběhu studia jsem měla několik třídních učitelek. Nejprve p. učitelku Veličkovou, učila dějepis a český jazyk. Ve 2. ročníku p. učitelku, jejíž jméno jsem bohužel zapomněla a poslední dva roky byla mojí třídní učitelkou paní Irena Šlosarová, která nás učila odborné předměty.


  • Jaký obor jste studovala? 

Studovala jsem obor Zdravotní sestra

  • Jaké je Vaše dosažené vzdělání, Vaše aktuální profese a místo výkonu práce?

Vystudovala jsem Učitelství odborných předmětů pro střední zdravotnické školy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po absolvování vysoké školy jsem začala pracovat jako učitelka na Střední zdravotnické škole Kroměříž a vlastně tuto profesi vykonávám dodnes.

  • Máte nějaké zajímavé pracovní zkušenosti? Pokud ano tak uveďte.

Zajímavých pracovních zkušeností mám mnoho. Možná je vhodné při této příležitosti vzpomenout ty nejstarší. Po maturitě jsem krátce pracovala v Kroměřížské nemocnici, na interním oddělení. Mojí první staniční sestrou, tedy první nadřízenou, byla paní Sylva Navrátilová. Vlídná, nesmírně lidská, ale přísná a důsledná sestra profesionálka, která vždy hájila zájmy pacientů. Naučila jsem se od ní mnohým ošetřovatelským dovednostem. Vzpomínám také na jinou staniční sestru, s níž jsem se potkala již jako učitelka, na paní Alenu Kovářovou, která mě inspirovala nejen hlubokými odbornými znalostmi, důstojným vystupováním, láskou k oboru, ale především pevnými etickými postoji. Coby začínající učitelka jsem se často v nesnázích obracela na starší, zkušenější kolegyně a vždy se mi dostalo pomoci a podpory.

  • Co vám nejvíc dalo studium na SZŠ v Kroměříži?

Moje zkušenost se středoškolským studiem je taková, že jde především o kontakt s poznáním. Jeho neoddělitelnou součástí je běžné setkávání s různými lidmi, s jejich názory, myšlenkami, s různým prostředím….. Řekla bych, že středoškolské studium pro mne bylo velmi inspirativní. Uvědomila jsem si, co chci a co nechci, ověřila jsem si, co ještě zvládnu a na co už nestačím, naučila jsem se spoléhat sama na sebe, získala jsem víru ve vlastní schopnosti.

  • Jaké tři rysy by podle vás měly charakterizovat kvalitního zdravotníka či pracovníka v sociálních službách?

Na prvním místě bych uvedla pozitivní vztah k lidem, který se projeví slušným a trpělivým chováním a jehož součástí je i jistá míra shovívavosti k lidským nedokonalostem. Za zcela nepostradatelné pokládám odbornost čili odpovídající vědomosti a zručnost. Dalším důležitým předpokladem je sociální vyspělost.

  • Která první věc se vám vybaví v souvislosti s SZŠ KM?

Smysluplnost a také to, že jsem tam stále ráda.

  • Kterého živoucího člověka (ze soukromé nebo všeobecné sféry) nejvíc obdivujete a z jakého důvodu?

Osob, kterých si vážím je mnoho. Často pozoruji na lidech mnoho příkladných vlastností a obdivuhodných skutků. Obecně si vážím lidí, jejichž život naplňují etické principy. Jedním z nich je pan Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.