Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

31. 1. 2023

Irena Ashton

Irena Ashton

Doba studia a rok absolutoria, třídní učitel:

1988–1992, SZŠ Kroměříž – TU – Mgr. Dagmar Ondrušková

 

Obor studia:

Všeobecná sestra

 

Aktuální profese a místo výkonu práce:

Jsem spolumajitelkou a vedoucí v “Kidney Care Bermuda & Bermuda Home Dialysis Services Ltd.”


Jakými zajímavými pracovními zkušenostmi jste si prošla?

Od počátku své kariéry ve zdravotnictví jsem měla štěstí vždy pracovat v oboru ledvinových onemocnění. Po maturitě jsem nastoupila na oddělení transplantací ledvin v pražském IKEMu.

V roce 1994 jsem se přestěhovala do Spojených států, kde jsem získala sesterskou licenci a pracovala jsem na dialýze v Burlingtonu ve státě Vermont. Roku 2003 jsem přestoupila na oddělení domácí dialýzy a tento obor mám dodnes velice ráda. V roce 2005 jsem pokračovala ve stejném oboru ve státě Connecticut, v New Havenu na Yale University. Tam jsem měla možnost pracovat s jinou skupinou pacientů. Většina z nich byla z předměstí New York City, velice chudá a převážně španělsky mluvící.

V roce 2011 jsem se přestěhovala na malý ostrov v Atlantském oceánu, odkud pochází můj manžel, kde se nám v roce 2014 podařilo získat povolení si otevřít privátní dialyzační středisko se zaměřením na domácí dialýzu. Momentálně máme 30 pacientů, pět zdravotních sester, dvě lékařky. Letos jsme otevřeli ambulatorní centrum na léčbu ledvinových nemocí.

Logo Kidney Care Bermuda

 

Co vám studium na SZŠ Kroměříž dalo a vzalo?

SZŠ Kroměříž mi dala velice silný základ ve zdravotnictví. To jsem nejvíce ocenila u licenčních zkoušek v USA.

Partnerský přístup k ošetřovatelství, respekt k pacientům a zázemí, kde zdravotnicky tým rád pracuje, mi dodaly skvělou zkušenost a nadhled na zdravotnictví, které je velice často vedené lidmi, kteří nemají zdravotnické vzdělání a dlouhodobou praxi ve zdravotnictví. Jsem neuvěřitelně vděčná za všechny zkušenosti, místa a lidi, kteří mi dodali odvahu a sebevědomí si otevřít vlastní kliniku.

 

Jaké tři rysy podle vás vystihují kvalitního zdravotníka?

  1. Citlivost, soucit a současně smysl pro humor a pozitivní přístup k pacientům
  2. Odvaha, sebevědomí a rozhodnost (kritické myšlení)
  3. Profesionalita a silný charakter

 

Kterého žijícího člověka nejvíce obdivujete a z jakého důvodu?

Nemůžu říct, že bych jednoduše obdivovala jen jednoho člověka. Měla jsem ale možnost pracovat s velice zkušenou zdravotní sestrou, která se stala mým mentorem a dodnes jsem vděčná za její vliv, čas a výuku. Jmenuje se Charlotte Bova-Barewicz a její zkušenost, smysl pro humor, vedení a láska k oboru se odrazila i na mně. Jsem si jistá, že každá nová zdravotní sestra by měla mít silného mentora/mentorku v oboru zdravotnictví. A každá zkušená sestra by měla být mentorem nových sester. Podle mě je právě toto velice důležité, nejen ve zdravotnictví, ale i v životě.