Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

25. 4. 2023

PhDr. David Románek

PhDr. David Románek

Doba studia a rok absolutoria, třídní učitel:

1987-1991, Jaroslav Pospíšil

 

Obor studia:

Všeobecná sestra

 

Aktuální profese a místo výkonu práce:

Pracuji jako vrchní sestra pro Zdravotnickou záchrannou službu Kroměříž.


Jakými zajímavými pracovními zkušenostmi jste si prošel?

 Ačkoliv na záchrance pracuji už od ukončení základní vojenské služby – od roku 1993, měl jsem za život spoustu zajímavých pracovních zkušeností. Snad nejzajímavější mimo můj obor bylo, že jsem při zaměstnání byl i majitelem firmy na strojové vyšívání. Toto podnikání jsem byl z časových důvodů nucen prodat, protože jsem nechtěl odejít od záchranné služby. Nyní se při lektorské činnosti věnuji práci v Rescue Teamu, působím i jako radní pro zdravotnictví a sociální věci v Bystřici pod Hostýnem nebo jako předseda sociální komise v Bystřici pod Hostýnem.

 

Co vám studium na SZŠ Kroměříž dalo a vzalo?

Studium na SZŠ mi dalo pevné základy vzdělání, na kterých jsem mohl stavět při každém dalším studiu (specializace ARO – JIP, management, vysoká škola, univerzita a několik specializačních kurzů).

 

Jaké tři rysy podle vás vystihují kvalitního zdravotníka?

Kvalitního zdravotníka by měla vystihovat empatie, ochota se celý život vzdělávat a komunikační dovednosti.

 

Která věc se vám jako první vybaví v souvislosti se SZŠ Kroměříž?

Zdravotní škola byla úzce výběrová a být na ni přijat šlo jen z pozice velmi dobrého studenta. Vybavuje se mi náročnost, množství odborných informací a času potřebného pro studium.

 

Kterého žijícího člověka nejvíce obdivujete a z jakého důvodu?

U této otázky jsem si dal načas – nemohl jsem si stále vybrat mezi spoustou jmen. Počínaje mojí maminkou, přes odborníky a pedagogy, se kterými jsem měl tu čest se setkat. A pak jsem si uvědomil, že obdivuji vlastně všechny zdravotníky a zejména zdravotní sestry. Ty jsou v nejčastějším kontaktu s pacienty a bez ohledu na riziko nákazy, vlastní újmu na zdraví, přes vlastní zdravotní potíže i starosti podávají výkony, které patří ke světovým špičkám. Mohu to posoudit, protože jsem se několikrát zúčastnil mezinárodní soutěže Rally Rejvíz i jako rozhodčí.